perjantai 18. joulukuuta 2015

Novellianalyysi

 1. Päähenkilöt

Mathilde Loisel ja hänen miehensä
Rouva Forestier
Sivunäyttelijöitä oli muutamia, mutta niitä ei mainita paljon.

2.Juoni 

Novelli jakaantuu alkuun, jolloin Mathilde oli onneton ja köyhä. Hän oli suruissaan suurista rikkaiden ihmisten juhlista, joihin hänellä ei ollut varaa pukeutua hienoon mekkoon eikä hänellä ollut yhtäkään korua.
Mies päättää antaa hänen metsästystavara rahansa vaimolleen, joka saisi ostaa itselleen mekon juhliin. Sen hän teki, kunnes tajusi ettei ollut varaa koruun enää. Mies käski hänen pyytää hyvältä ystävältään lainaan korua, ystävä suostui lainaamaan Mathildelle upeaa briljanttinauhakorua.

Keskikohdassa juhlapäivä koitti ja Rouva tunti itsensä todella arvokkaaksi ja vietti todella hyvän illan pukeutuneena kauniisti. Illan päätteksi pariskunta etsivät kyytiä pois juhlista, he huutelivat ihmisille kyytejä, mutta kukaan ei ollut huomaavinaankaan. Lopulta he näkivät lähellä Seinen rantaa ajurin, jolta he saivat kyydin. Matkalla kyydille Mathilde huomasi kadottaneensa korun, he päättivät etteivät kerro korun omistajalle. Mathilde ja hänen miehensä viettävät seuraavat 10 vuotta kurjuudessa maksaakseen korun. Heidän täytyi ottaa lainoja paljon, saadakseen maksettua korun.

Lopussa Mathilde ja hänen miehensä saavat tietää korun olevan jäljennös ja että sen arvo oli 500 frangia 36 000 frangin sijasta, jonka he maksoivat aidosta korusta. 

3. Käännekohta novellissa on korun hävittäminen, koska se tietää pariskunnalle 10 vuotta kurjuutta ja laskujen maksamista sekä töitä enemmän kuin jaksaisi tehdä. Sekä yksi käänekohtaan liittyvä on, kun he saavat selville korun olevan jäljennös aidosta.

4. Tapahtumapaikka on Ranska.

Silloin yhteiskunnassa arvostetuimmat olivat tietysti rikkaat. Kalliit asut sekä korut, olivat korkeassa arvossa. Vanhalla ajalla naisten asemaa kyseenalaistettiin aina, sitä pidettiin huonona ja heitä epäkunnioitettiin. Naiset hoitaa kodin ja lapset sekä laskut, kun miehet tekevät työt. Juhliin kutsuttiin korkea-arvoisimmat ja rikkaimmat ihmiset aina.

3. Mathilde oli novellin alussa kaunis, nuori ja köyhä, mutta myös tyytymätön elämäänsä. Korun hävittyä Mathilden elämä muuttuu joten lopussa nainen on ränsistynyt, väsynyt ja vanhentunut. Rahatilannne oli edelleen sama. Hänen hiuksensa oli huonosti kammattu, vaatteet kurjat ja kädet hehkuivat punaisina siivoamisesta.
Hän unelmoi, niin kuin varmaan jokainen köyhä nainen tuohon aikaan. Unelmana oli olla pidetty, arvostettu ja rikas. Juhliin pääsy oli hänelle kaikki kaikessa, saa kerrankin olla kauniin ja rikkaan näköinen kuin muutkin vaikka ei todellisuudessa sitä olisi.

4. Koru on briljanttinauhakoru, jonka omisti Mathilden rikas ystävä rouva Forestier.
Koru ei ollut aito, eikä ollut tärkeä rouva Forestierille, muuta kuin ulkonäön takia. Mathildelle se oli unelmien täyttymys saada niin "kallis" koru. Koru symboloi epäonnea.


5. Oma arviointi

Aluksi novelli oli tylsempi, mutta jatkettuaan lukemista hieman pidemmälle käännekohtaan asti se alkoi muuttua mielenkiintoisemmaksi. Alku oli pitkäveteinen, sen olisi voinut tehdä houkuttelevammaksi, jotta lukijan mielenkiinnon saisi herätettyä. Sen takia ajattelin sen olevan vain tavallinen tarina, luettuaan sen ja alkaessaan pohtimaan sitä tällä tavalla, mielenkiinto herää hieman, jos tarinassa on hyvä juoni. Tarina opettaa hyvin miksi täytyy olla rehellinen.

Minä ja kulttuuri

1. Kirjoita itsestäsi lukijana. Kerro, minkä verran olet lukenut ja minkälaista kirjallisuutta tai lehtiä tms. olet lukenut. Esittele lempikirjasi ja lempikirjailijasi tai suosikkilehtesi. Jos et lue tai olet lukenut paljon, voit pohtia syitä lukemattomuuteesi. Miksi lukeminen ei kiinnosta sinua?
 Lukeminen ei oikein ole minun juttuni, jollain tavalla keskittymiseni ei koskaan riitä. Osasyynä voi olla sekin, että näköni on huono eikä minulla ole silmälaseja ja sen takia rivit hyppivät todella paljon. Pienempänä luin tietenkin jotain lastenkirjoja, ja ne mitä oli pakollisia koulussa. Koulussa kokeisiinkin luku tuotti hieman hankaluuksia keskittymiseni takia.
En ole oikein sellaista kirjatyyppiä, en siis saa mielenkiintoa lukea monisivuista kirjaa, kun mielummin katsoisin vaikka elokuvana. Koulussa täytyi tehdä esitelmä jostakin kirjasta ja valitsin Vampire Diaries- kirjan. Rakastan sitä sarjana ja olen katsonut sen monia kertoja läpi, joten sinänsä oli ihan mukava koittaa lukea sitä niin kun kirjana, eikä vaan tuijotella televisiota.
Pienempänä minulle luettiin enimmäkseen, siitä minä pidin. En tosin tiedä minkä takia se ei kiinnosta. Kyllä sarjakuvat ja tietyt muutkin lehdet menee esim. Aku Ankat, Demit yms. Se mikä kiinnostaa minua niin luen kyllä vaikka pakolla, esim. jos haluan tietoa jostakin niin luen sen yleensä netistä. Yritin kovasti lainailla kirjoja ala-asteella, mutta ne pölyttyivät vain hyllyssä.

2. Minkälaista kulttuuria harrastat? Voit tutkia netistä kulttuurin määritelmän, jos kulttuuri-käsite on sinulle epäselvä. Esittele jokin lempikulttuurisi tuotos esim. lempielokuvasi tai lempimusiikkiasi.

Elokuvakulttuuri ja musiikkikulttuuri ovat lähimpänä minua. Lempielokuviani ovat esim. Burlesque, Harry Potterit, Mr & Ms. Smith, Remember me, White Chicks, Kauheat Kankkuset ja Poliisiopistot.
Musiikkia kuuntelen tosi laajasti, suurimpana ihailun kohteena on Christina Aguilera. Sama henkilö esiintyy myös elokuvassa Burlesque. Olen pienestä pitäen rakastanut häntä ja hänen laulutaitoaan. Musiikkimakuni on todella laaja, kuuntelen vanhoista biiseistä aina uusimpiin kaikenlaista. Yölintu, Sunrise Avenue ovat ne herkimmät bändit jotka tuovat eniten muistoja mieleen.

 3Esittele kaunokirjallisuuden lajit. 

Proosa on suoranaista tekstiä, joka ei noudata riimejä, alkusointua tai mitään runomittaa. Se voidaan ajakaa kaunokirjallisuuteen ja asiaproosaan, asiateksteihin, joissa voidaan käyttää myös tieteellistä tekstiä, mutta yleensä ammattisanastoa.
Runous eli lyriikka on kirjallisuuden muoto, jossa kieltä käytetään esteettisesti sen merkityksen ja kieliopillisen oikeellisuuden sijaan tai lisäksi. Runomuotoinen teksti liittyy musiikkiin ja sitä kutsutaan nimellä laululyriikka. Runot koostuu suullisista tai kirjallisista ilmaisuista. Tämä on vanhin kirjallisuuden laji. Alku aikoina se oli suullista sanataidetta, joka siirtyi sitten runolaulajan muistista toisen muistiin ja muuttui matkalla hieman.
Draama tarkoittaa näytelmän ja runouden lajia, se on tarkoitettu pääasiassa esitettäväksi, ei luettavaksi. Draamalla tarkoitetaan joskus puhekielessä dramaattisuutta. Klassiella ajalla draama oli selvästi joko komedia tai tragedia.

tiistai 15. joulukuuta 2015

Kuvan analysointi


1. 80% Ihmisistä ei osta tuotetta, mikäli yrityksestä löytyy negatiivista palautetta.
Ihmiset kulkee massan mukana, joten aika mahdollista, että he eivät osta tuotteita myymälästä, josta annetaan negatiivista asiakaspalautetta. Vaikka asiat eivät olisikaan vakavia, ihmiset tekevät silti niin. Ei mielipide tietenkään vaikuta jokaiseen ihmiseen.

2. Asiakastyytyväisyyden merkitys yritykselle.
Jos asiakas on tyytymätön johonkin, hän luultavasti laittaa asian eteenpäin ja negatiivisuus leviää todella nopeasti, ja ne otetaan yleensä enemmän huomioon, kuin positiiviset. Riippuu tosin aika paljon mitä ihmiset puhuu.

3. Mobiililaitteet ja sosiaalinen media tekevät palautteen lähettämisen helpoksi asiakkaille.
Sosiaalinen media on todella kovassa käytössä, joten uskoisin sen olevan helpompi tapa ihmisille antaa palautetta, ettei tarvitsisi nähdä vaivaa jäädä kauppaan rustaamaan palautuslappua, kun voit tehdä saman illalla ollessasi koneella.

4. Miten netti vaikuttaa toimintaan.
Totta on se, että negatiivinen palaute leimataan aina suurimmaksi imagoa häiritseväksi. Positiivinen palaute kuullaan, mutta jos sitä ei ole riittävästi, ei se silloin vaikuta mihinkään. Negatiivisen ymmärrän, koska ihmiset tarttuu siihen mikä on huonoa.

5. 87% klikkauksista googlessa saa yritykset jotka ovat saaneet arvosteluissaan kolme tähteä enemmän.
Arvosteluissa tutkitaan yleensä niitä menestyneimpiä. En uskoisikaan, että arvosteluissa yhden tähden arvoiset kiinnostaa oikein ketään. Aina on se, että mitä menestyneempi sen parempi.

6. Tarvitaan keskimäärin 12 hyvää kokemusta hyvitämään yksi selvittämätön huono kokemus.
Kaikki huonot kokemukset, yleensä pyritään korvaamaan paremmilla kokemuksilla, mutta en nyt tuosta 12 kokemuksesta sanoisi, koska en tiedä miksi juuri se. Miks ei 15? 5? 2? Mutta totta se on, että huonon kokemuksen jälkeen monta hyvää kokemusta korvaa sen ja se unohtuu.

7. Asiakkaat kertovat 3x todennäköisemmin tuttavilleen huonoista kuin hyvistä kokemuksista.
Muita kiinnostaa enemmän se, jos sinulle kävi joku kömmähdys kauppareissulla, kuin se jos se meni todella hyvin tai normaalisti. Sellainen ei nosta mielenkiintoa ollenkaan, eikä sen kuunteleminen sen kummemmin hetkauta.

8. Panosta laadukkaaseen asiakaspalveluun yrityksen kaikilla osastoilla.
Panosta laadukkaaseen palveluun on ihan selvä totuus, sitä enemmän myyt ja saat kehitystö yritykselle, mitä enemmän panostat siihen. Jokainen osasto ja sen palvelu vaikuttaa yhteisöön.


Vila ja Suvi, visuaalisen myyntityön tietotekniikka


1. Minkä osan Vilan markkinoinnista tekee ketju ja minkä tekee paikallinen liike, työnjako?
-          Ketju hoitaa Vilassa brändin, siihen kuuluu ulkonäkö, ikkunamateriaalit, mallikuvat sekä miten se näyttäytyy netissä. Ketju hoitaa imagon, mutta myynti tehdään itse. Kaikki mitä tapahtuu myymälässä, hoidetaan itse esim. alennusten aikana, kaikki tapahtumat, vip-illat ja kampanjat. Aina yritetään itse tehdä myyvämmäksi.

2. Millaisia markkinointikanavia ja medioita Suvi mainitsee käyttävänsä? Mitä hän vielä voisi käyttää ja miten?
-          Lehtiin laitetaan ilmoituksia, sekä puhelin on kovassa käytössä, eli tekstiviestillä ilmoituksia menemään. Facebook on myös mukana. Verkkokauppa sekä bloggaajat ovat mukana.

3. Mitä Suvi Widgrenin kokeluja on levinnyt globaalisesti koko ketjuun? Mitä ajattelet niistä toiminta tavoista. Mitä hyvää ja huonoa?
-          He ovat kokeilleet kaikenlaista, eli omalla kädellä lähteneet tekemään, esimerkkinä antaa tuossa, että kun veronpalautukset tulevat he ovat valmiina myyntiin, tai tulee joku erinäinen asia minkä voi lisätä myynniksi tai kun bändi on just vetänyt suuren keikan niin he maskeeraavat itsensä vähä sen mukaisesti. Michael Jacksoninkin kuolemaa olivat muistelleet siellä ja olivat pukeutuneet sen mukaan, houkutellen samalla ihmisiä katsomaan sitä. Privashoppailu on levinnyt globaalisesti koko ketjuun, siellä tarjotaan kuohuvaa ja tietyt asiakkaat saa shoppailla kun liike on kiinni. Alennus kuponkeja johon voi kerätä leimoja, on levinnyt yhtä lailla.

4. Miten Suvi käänsi remontin hiljentämän myynnin tehokkaasti kampanijaksi? Mitä ajattelet siitä?
-          He laittoivat ilmoituksen lehteen, ”bongaa ihka aito remppamies”. He saivat asiakaat reagoimaan nopeasti, kun ihmisiä tuli katsomaan sinne niitä remppamiehiä ja samalla hän sai omaan liikkeeseensä asiakkaita. Mielestäni todella nokkela idea saada myyntiä.

5. Mitä Suvin kertomuksen mukaan tarkoittaa se, että "ollaan ajan hermoilla"? Mitä sinä ajattelet siitä? Miksi on tärkeää olla ajanhermoilla?
-          Ajan hermoilla tarkoitetaan sitä, että sitä mikä on nyt julkisuudessa, niin otetaan siitä apua omaan mainostukseen. Suvi otti esille tuosta esim Nightwishin keikan ja sanoi, että he olivat vähän siihen suuntaan pukeutuneet ja meikanneet. Että he elävät siinä missä asiakkaat elää, eli nykytilanteessa mukana ja käyttävät sitä hyödyksi. Ihan kätevä on tämä ajattelutapa, koska tottahan sen on, että jos joku iso keikka on just pidetty tai joku iso julkisuuden henkilö liittyy siihen, niin he saavat mainostuksen avulla itselleen asiakkaita. Pienillä asioilla saa paljon aikaan.

6. Mitä ideaa Suvi ja kump. ei toteuttanut? Mitä mieltä sinä olet siitä ideasta?
-          Bad service day ei toteutunut, he olivat netistä lukeneet, että Vilassa on kuulemma ahistelevat myyjät, koska he tulevat sovituskopeillekin kyselemään että ”mites siellä menee” ja kaikkihan eivät pidä siitä. Ton päivän tarkotus ois ollu mainostaa, että asiakkaiden pitäisi tulla liikkeseen ja he saisivat todella huonoa palvelua, myyjät vaan keskittyisi omiin asioihinsa hyvän palvelun sijaan. He tajusivat, etteivät kykene siihen, koska eivät vaan pysty olemaan huomioimatta asiakasta kun he tulevat myymälään. En näe itse tuossa kovin paljon järkeä, koska miksi lähteä testaamaa tuollaista asiakaspalvelua, kun sillä karkottaa ne loputkin asiakkaat.

7. Miten Suvin mukaan asiakkaat saadaan kiinnittymään, johonkin brändiin?
-          Aito asiakaskokemus saa ihmiset kiinnittymään ja he päättävät sitten haluavatko tulla uudestaan sinne asioimaan. Itse kasvaa brändin mukana ja tietyt kanta-asiakkaat pysyvät sitten kiinni siinä myös. Se on siitä kiinni, että miten se myydään. Sillä tavalla saadaan ihmiset kiinnittymään, kun laittaa itsensä likoon.

8. Kanta-asiakas vs. uudet asiakkaat. Kumpaan ryhmään Suvin myymälöiden markkinointi keskitetään. Mitä siitä ajattelet, pitääkö se ollakin niin vai ei? Perustele.
-          Kanta-asiakas on aina tärkeämpi, koska se pysyy aina mukana, vaikka merkki vaihtuisinkin, Suvi kertoo olevansa tietyssä pankissa asiakkaana, ja koska siellä on niin huippu pankinhoitaja yms. niin jos hän vaihtaisi pankkinsa tai työpaikkansa muualle, vaihtaisi Suvi siinä mukana sitten. Uudet asiakkaat täytyy huomioida ja ne yritetään käännyttää kanta-asiakkaaksi, että silloin saadaan sitä pysyvyyttä siihen myyntiin. Joten niitä syntyy aina enemmän. Uusia asiakkaita ei haeta niin aktiivisesti. Massamarkkinointia ei harrasteta.

9. Syökö verkkokauppa Suvin myymälän asiakkaat? Onko Suvi mielestäsi oikeassa tässä asiassa, miksi/miksei?
-          Verkkokaupalla on positiivinen vaikutus, asiakkaat tutkivat netistä tuotteita ja sitten tulevat kyselemään myymälään että löytyykö sieltä niitä etsimiään tuotteita. Se on kuulemma helpompi tapa tehdä sitten lisämyyntiä. On hän oikeassa sinänsä, koska sehän on vaan hyvä liikkeelle.

10. Voiko asiakkaita ohjata kilpailijan myymälään? Miksi/Miksei?
-          Voi ohjata jos itsellä ei ole jotain tuotetta, ja sanoa sitten että mene vaikka kurkkaamaan vaikka yläkertaan jos sieltä löytyisi jotain vastaavaa. Sekin on sitä palvelua. Miksei voisi, se on asiakkaan aitoa palvelua, että yritetään saada asiakkaalle se haluama tuote, eikä vaa tyrkytetä jotakin omasta liikkeestä.

11. Mitä vaihtoehtoja voisi myyjällä olla pelkän "ei meillä nyt ole" toteamuksen tilalle?
-          Sen sanottuaan, voisi vaikka tarjota vaihtoehtoisesti jotain toista tuotetta siihen tilalle. Eikä vain tokaise, että ei meillä nyt ole. Takin sijaan, vaikka neuletta tms. Tai mainostaisi sitten toista liikettä. Jotta asiakas saisi valitsemansa tuotteen, todella ammattimaista käytöstä olisi.

12. Mitä vinkkejä Suvi antaa siihen, miten voi tarttua tilaisuuteen myydä tuotteita?
-          Jos asiakas tulee vaikka liikkeeseen ja häneltä kysytään, että tarvitsisiko apua, ja hän vastaa että katselee vain, joten siihen voi heittää lisäkysymyksen, ”etsitkö jotain tiettyä” ja siitä se palvelu lähtee jatkumaan kun asiakas myöntyy siihen apuun.

13. Miten asiakkaita palvellaan kokonaisvaltaisesti?
-          Jos tuotteita ei ole omassa liikkeessä, niin annetaan mahdollisuus toiselle liikkeelle, elikkä mainostetaan niitä. Tai tuotteen tilalle tarjoaa toista vaihtoehtoa. Auttaa asiakkaita aina täysillä ja tilanteen mukaan. Suvi antaa esimerkkinä sen kun auttoi naista jolla oli lapsi mukana, hän kantoi lasta naisten ostosten ajan. Aina näytettävä että välittää.

14. Miten rekrytoidaan hyviä työntekijöitä? Miten sellainen tunnistetaan?
-          Aina ei hakemuksen perusteella löydä parhaita työntekijöitä, jotkut eivät osaa edes hakemusta kunnolla rustata, ja ne osoittautuvatkin parhaimmiksi hakijoiksi. Ei niitä eniten kouluja käyneitä aina valita, katsotaan enemmän sosiaalisia taitoja. Ihmisen kutsuminen liikkeeseen on parempi kuin hakemuksen lukeminen, silloin saa sen kokonaisvaltaisen ensivaikutelman ja osaa jo silloin arvioida ihmisen. Ei sitä esimiehelle tarvitse mielistellä, vaan näyttää, että on hyväksi koko tiimille. Työkokeella annetaan mahdollisuus näyttää taitonsa sitten. Ne jotka oikeasti haluavat töihin, he näyttävät sen.

15. Miten LinkedIn ja Vilan myyjät liittyvät toisiinsa? Mitä sinä ajattelet sosiaalisen myynnin kehittyvän tulevaisuudessa?
-          Ei ole alaa, jossa sosiaalinen myynti ei voisi toimia. Molemmat rakastavat asiakkaita ja myyntiä. Henkilökunta on aina tärkeä, jos on hyvä porukka niin hommat pyörii paljon paremmin, kunhan osaa täysillä sulautua siihen. Joka asian voi tehdä aina paremmin. Kyllä mielestäni sosiaalinen myynti kehittyy kokoajan, että tulevaisuudessa se tulee olemaan suuri, kunhan ihmiset vain rohkaistuisivat puhumaan.

16. Mikä on pelastanut Vila vaikka joitakin vaateketjuja vetäytyy Suomesta? Miksi Vila tekee tulosta?
-          Myynti on se millä mennään eteenpäin, Vila antaa sellaisen vaikutelma juuri, että ketään ei jätetä palvelematta, asiakkaat hoidetaan tunteella ja välittävästi. Älyttömän hyvä henkilökunta on osana myös. He tekevät töitä, huolimatta siitä vaikka muut liikkeet sulkevat, se on aina itselle etu. Jokaisen asian tekeminen paremmin vaikuttaa siihen. Monikäyttöistä vaatetta aina tarjolla. Jokaisen sitoutuminen siihen hommaan.

17. Mihin he käyttävät Whatsappia? Mitä siitä ajattelet?
-          Ottelevat kuvia kaupoista, kommentoivat niitä, käyttävät emojeita. Kyllä Whatsapp on minun mielestäni todella käytännöllinen, itsekin käytän jokapäivä. Helppokäyttöinen ja just noita että voit vaikka kuvailla mielialaasi emojilla.

18. Mitä suunnitelmissa tulevaisuudessa? Mitä sinä ajattelet Vilan tulevaisuudesta? Perustele!
-          Miesten markkinat ollut suunnitelmissa, mutta koskaan ei ole saanut aikaiseksi. Kolme viimeistä vuotta ovat vain taistelleet, että liike pysyy pystyssä. Nykytilanteessa kun rahaa on tullut lisää, niin suunnitelmassa on, että he avaavat sen miesten myymälän. Se on seuraava selkeä päämäärä. Kyllä minun mielestäni Suvi on antanut todella hyvän kuvan itsestään ja liikkeistään, todella voimakastahtoinen nainen. Tämä päämäärän hankkiminen on todella vakuuttavaa, kun hän tietää jo mitä haluaa ja on tekemässä asioita sen edistämiseksi. Aina ei voi olla varma miten suunnitelmat vaikuttaa tulevaisuudessa, mutta yrittänyttä ei laiteta.
L
LLinkki tehtävään: http://www.tuplaamo.fi/2015/09/en-ole-ikina-osannut-lupia-kysella-turinavieraana-suvi-widgren/