1. Päähenkilöt
Mathilde Loisel ja hänen miehensä
Rouva Forestier
Sivunäyttelijöitä oli muutamia, mutta niitä ei mainita paljon.
2.Juoni
Novelli jakaantuu alkuun, jolloin Mathilde oli onneton ja köyhä. Hän oli suruissaan suurista rikkaiden ihmisten juhlista, joihin hänellä ei ollut varaa pukeutua hienoon mekkoon eikä hänellä ollut yhtäkään korua.
Mies päättää antaa hänen metsästystavara rahansa vaimolleen, joka saisi ostaa itselleen mekon juhliin. Sen hän teki, kunnes tajusi ettei ollut varaa koruun enää. Mies käski hänen pyytää hyvältä ystävältään lainaan korua, ystävä suostui lainaamaan Mathildelle upeaa briljanttinauhakorua.
Keskikohdassa juhlapäivä koitti ja Rouva tunti itsensä todella arvokkaaksi ja vietti todella hyvän illan pukeutuneena kauniisti. Illan päätteksi pariskunta etsivät kyytiä pois juhlista, he huutelivat ihmisille kyytejä, mutta kukaan ei ollut huomaavinaankaan. Lopulta he näkivät lähellä Seinen rantaa ajurin, jolta he saivat kyydin. Matkalla kyydille Mathilde huomasi kadottaneensa korun, he päättivät etteivät kerro korun omistajalle. Mathilde ja hänen miehensä viettävät seuraavat 10 vuotta kurjuudessa maksaakseen korun. Heidän täytyi ottaa lainoja paljon, saadakseen maksettua korun.
Lopussa Mathilde ja hänen miehensä saavat tietää korun olevan jäljennös ja että sen arvo oli 500 frangia 36 000 frangin sijasta, jonka he maksoivat aidosta korusta.
3. Käännekohta novellissa on korun hävittäminen, koska se tietää pariskunnalle 10 vuotta kurjuutta ja laskujen maksamista sekä töitä enemmän kuin jaksaisi tehdä. Sekä yksi käänekohtaan liittyvä on, kun he saavat selville korun olevan jäljennös aidosta.
4. Tapahtumapaikka on Ranska.
Silloin yhteiskunnassa arvostetuimmat olivat tietysti rikkaat. Kalliit asut sekä korut, olivat korkeassa arvossa. Vanhalla ajalla naisten asemaa kyseenalaistettiin aina, sitä pidettiin huonona ja heitä epäkunnioitettiin. Naiset hoitaa kodin ja lapset sekä laskut, kun miehet tekevät työt. Juhliin kutsuttiin korkea-arvoisimmat ja rikkaimmat ihmiset aina.
3. Mathilde oli novellin alussa kaunis, nuori ja köyhä, mutta myös tyytymätön elämäänsä. Korun hävittyä Mathilden elämä muuttuu joten lopussa nainen on ränsistynyt, väsynyt ja vanhentunut. Rahatilannne oli edelleen sama. Hänen hiuksensa oli huonosti kammattu, vaatteet kurjat ja kädet hehkuivat punaisina siivoamisesta.
Hän unelmoi, niin kuin varmaan jokainen köyhä nainen tuohon aikaan. Unelmana oli olla pidetty, arvostettu ja rikas. Juhliin pääsy oli hänelle kaikki kaikessa, saa kerrankin olla kauniin ja rikkaan näköinen kuin muutkin vaikka ei todellisuudessa sitä olisi.
4. Koru on briljanttinauhakoru, jonka omisti Mathilden rikas ystävä rouva Forestier.
Koru ei ollut aito, eikä ollut tärkeä rouva Forestierille, muuta kuin ulkonäön takia. Mathildelle se oli unelmien täyttymys saada niin "kallis" koru. Koru symboloi epäonnea.
5. Oma arviointi
Aluksi novelli oli tylsempi, mutta jatkettuaan lukemista hieman pidemmälle käännekohtaan asti se alkoi muuttua mielenkiintoisemmaksi. Alku oli pitkäveteinen, sen olisi voinut tehdä houkuttelevammaksi, jotta lukijan mielenkiinnon saisi herätettyä. Sen takia ajattelin sen olevan vain tavallinen tarina, luettuaan sen ja alkaessaan pohtimaan sitä tällä tavalla, mielenkiinto herää hieman, jos tarinassa on hyvä juoni. Tarina opettaa hyvin miksi täytyy olla rehellinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti